Christiane Rüdiger (V) menar att kommunen måste jobba på att bli en bättre arbetsgivare för socialsekreterarna.

”Kommunen måste bli bättre arbetsgivare”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi måste bli en bra arbetsgivare, säger tillträdande ansvariga politiker i Sundsvalls kommun som svar på hur krisen inom socialtjänsten ska lösas

Det är nästan omöjligt att få tag på kvalificerade socialsekreterare för kommuner runt om i landet. De mest erfarna slutar på grund av den höga arbetsbelastningen och det går inte att rekrytera nya. I Sundsvalls kommun menar politikerna att de måste jobba på att bli en bättre arbetsgivare för socialsekreterarna.

Jobba tillsammans

– Genom att till exempel de ska kunna arbeta i team. Att kunna göra andra arbetsuppgifter ett tag, att man byter arbetsuppgifter och är fler som tar de här ärendena och är fler som är fler som är runt om ett ärende. Så att man ta ett större grepp om situationen, så att man jobbar tillsammans från flera olika håll och inte bara själv, menar Christiane Rüdinger (V) och fortsätter:

– När man har problem i en familj så har man det på flera olika sätt. Man kanske har ekonomiska problem, man har problem med hur man ska göra med barnen, hur man ska uppfostra dem. Hur man ska få vardagen att fungera. Och jag tänker att man skulla arbeta aktivt i grupp runt om barnet redan från början och ta ett helhetsgrepp istället för att först ska man hit och sen ska man dit. Och man skulle kunna använda barnavårdcentralen mycket mera aktivt, ta in dem redan från början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet