Timrå kommuns driftansvarige Robin Nylander, till höger. Foto: TT/SVT

Kommuner hårt drabbade av utpressningsvirus

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Västernorrland har de senaste åren drabbats av så kallade utpressningsvirus – virus som låser datorerna och kräver en lösensumma.

I Timrå slogs ett 100-tal datorer ut i våras.

SVT Nyheter har kartlagt hur svenska kommuner drabbats av utpressningsvirus sedan 2015. Runt 80 procent – 187 kommuner – som har svarat på SVT:s enkät uppger att de infekterats en eller flera gånger av ett viruset.

I Västernorrland uppger alla kommuner att de har drabbats. I maj slogs ett 100-tal datorer ut hos Timrå kommun – en av landets mest omfattande cyberattacker. En utebliven uppdatering av programvaran från IT-leverantören var enligt kommunen orsaken till att viruset fick fäste.

Digital utpressning

Utbilda medarbetare

Nu jobbar kommunen för att alla deras IT-program de har i drift ska vara underhållna och vara uppdaterade och att säkerhetskopior ska vara inlästa för att kunna förebygga att bli angripna i samma utsträckning.

– Vi måste också utbilda våra medarbetare för att skapa lite medvetenhet när det dyker upp underligga mejl, säger Robin Nylander.

Bred verksamhet

Han förundras också över att det hur det kunde spridas internt mellan deras egna datorer.

– Det var vi inte vana vid, säger Robin Nylander.

SVT: Varför är kommuner så hårt drabbade?

– Svårt att svara på. Vår verksamhet är väldigt bred vi har IT-användare inom ett spann från vården till skolan.

LÄS MER: Utpressarna tjänade 300 miljoner på virus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet