Hör var Sundsvalls- och Timråbor tycker om en sammanslagning av kommunerna! Foto: SVT

Kommunutredningen föreslår sammanslagning av mindre kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu offentliggörs kommunutredningen där man bland annat föreslår sammanslagning av kommuner som har mindre än 20 000 invånare. Ovilliga kommuner lockas med ekonomiska fördelar.

Mer än hälften av Sveriges kommuner har en befolkning på under 20 000 invånare. Det är för få, enligt utredningen som hänvisar till de övriga nordiska länderna där man kommit fram till att en kommun behöver minst 20 000 invånare för att orka med den service och välfärd som invånarna har rätt till.

I Västernorrland finns fyra kommuner med färre än 20 000 invånare; Timrå, Ånge, Kramfors och Sollefteå. Liksom de flesta andra kommuner, stora som små, dras de med dålig ekonomi och svårighet att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Och ingen av länets fyra ”småkommuner” svarar tveklöst ”ja” till en eventuell kommunsammanslagning.

Vi frågade Sundsvalls- och Timråbor om vad de tycker om tanken på att slå samman kommunerna.

-  Det är viktigt med folkligt stöd, menar Bodil Hansson (S), kommunalråd i Sundsvall.

Hellre samverkan

– Jag tror inte på nån kommunsammanslagning – vi lever fortfarande i sviterna av den förra 1974 – samverkan är viktigare, säger Malin Svanholm (S), kommunalråd i Kramfors.

Hon har flera exempel på det hon menar är goda samarbeten: kommunförbundet, räddningstjänstförbundet, flygplatsen, energirådgivning. Verksamheter som man idag driver tillsammans med grannkommunerna.

– Om vi skulle slås ihop med Sollefteå skulle vi bli geografiskt jättestora, säger hon samtidigt som hon reserverar sig för att hon inte hunnit sätta sig in i utredningen ännu.

Stöd

För att göra kommunsammanslagningen mer lockande föreslås att små kommuner som frivilligt går samman får ekonomiskt stöd.

Utredningen fokuserar också på ökad samverkan mellan kommuner och föreslår att staten ser över det kommunala utjämningssystemet.

Hör röster om en sammanslagning av Sundsvall och Timrå kommuner i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.