Foto: TT, SVT Design (montage)

Hjärnorna bakom misstänkta svindeln var ungdomsvänner

Uppdaterad
Publicerad

De kände varandra sedan ungdomsåren i Sollefteå. Nu åtalas de gamla kompisarna för ett avancerat brottsupplägg med syfte att gynna Östersunds fotbollsklubb.

Det är ett triangeldrama med fotbollen i centrum som återfinns i den omfattande förundersökningen. Det är för att hjälpa klubben de tre männen hittar varandra och börjar skapa luftfakturor och klirr i klubbkassan.

Gemensamt intresse – fotboll

Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren kände varandra sedan de umgåtts som unga i Sollefteå på 80- och 90-talet och i Östersund lär de känna den tredje personen som senare skulle göra svindeln möjlig. Mannen som haft en chefsbefattning på Peab i Östersund råkade jobba i samma fastighet på stadsdel Norr i Östersund. Det är där han och Daniel Kindberg får kontakt.

Dom tre männen har ett gemensamt intresse, fotboll och ÖFK.

Började med små medel

I ett förhör som han senare tar tillbaka berättar Daniel Kindberg för polisen hur det startade.

”Jag har ingen klar bild av det”, säger Kindberg, men berättar senare hur klubben hade haft det tungt. Det var trångt med medel och det såg jobbigt ut. Det var då Peabmannen och Sollefteåföretagaren började ställa upp. Först med kontanter, stöd och billiga bilar.

Drev sommarrestaurang

När Sollefteåföretagaren senare började få mer entreprenadjobb i Östersund skapades upplägget med falska fakturor. Enligt åtalet är det Kindberg som står för informationen om hur Sollefteåföretagaren ska utforma fakturorna. Sedan attesterar han och Peabmannen så att de blir betalda.

Kindberg har haft flera affärsprojekt tillsammans med Sollefteåföretagaren. De har bland annat drivit en gemensam sommarrestaurang sedan flera år tillbaka.

Erkännanden tas tillbaka

I de sista förhören innan de släpps medger såväl Kindberg som Sollefteåföretagaren huvuddragen i de anklagelser som riktas mot dem. Senare tar båda tillbaka sina erkännanden. Båda männen är då försatta på fri fot sedan en dryg månad men under den tiden sker ingen avlyssning av deras telefoner. Den kommer igång först senare.

Samtliga de tre åtalade har ett förflutet i Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.