Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Konstant svåra smärtor och inget hopp om hjälp”

Kritik mot obefintlig vård för ME-patienter i Västernorrland

Publicerad

Under rättegången i Ångermanlands tingsrätt hävdade den 62-årige mannen från Nordingråtrakten, som står åtalad för dråp efter att ha hjälpt sin svårt sjuka fru att ta en dödlig dos morfin, att hans fru inte kunde få någon vård i region Västernorrland. Han få nu medhåll av Gertie Gladnikoff, som själv är drabbad av sjukdomen.

I början av mars i år fick kvinnan hjälp att dö i sitt hem. Enligt mannen led hon under många år av sömnrubbningar, magbesvär, utmattning och överkänslighet. Hon sökte hjälp inom sjukvården och många prover togs, men de visade inga tecken på att något var fel. Själv blev hon övertygad om att hon drabbats av ME – en sjukdom som även kallas kroniskt trötthetssyndrom.

”Ingen kunskap om sjukdomen”

– Det drabbar de stora systemen i kroppen, vilket kan göra att läkare kan bli förvirrade eftersom de inte har kunskap om sjukdomen, säger Gertie Gladnikoff som själv har fått diagnosen ME.

Hon har tidigare varit ordförande i Riksförbundet för ME-patienter och där lärde hon känna mannen och den sjuka kvinnan.

– Hon hade mycket svåra smärtor konstant och inget hopp om att kunna få någon hjälp, berättar Gertie Gladnikoff.

Kände sig misstrodd

Kvinnan blev sjukare för varje år och var till slut sängliggande med svåra smärtor.

Enligt socialstyrelsens översyn för kunskapsläget för ME, som publicerades 2018, finns det många hypoteser om vad som orsakar ME, men hittills har ingen kunnat beläggas. Det konstateras att forskning pågår, men att det inte finns någon mätbar indikator för diagnostik. Inte heller finns det någon medicinsk behandling.

Kunskap finns enligt sjukvårdsdirektör

Sista tiden led kvinnan av klåda. Enligt hennes man kliade det överallt på kroppen, till och med inne i öronen. Hon beskrev smärtan som tortyr och bad om hjälp att få ta sitt liv. ME-sjukdomen i sig är inte dödlig.

– Man känner inte till något fall där någon dött av sjukdomen i sig, om det inte varit någon annan komplikation, säger Gertie Gladnikoff.

Enligt sjukvårdsdirektör Lena Carlsson finns det idag läkare inom region Västernorrland som har rätt kunskapsläge för att göra de bedömningar som krävs för sjukdomen ME.

Texten har uppdaterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet