Sundsvallspolitikern Angel Villaverde har suttit häktad i Peru i snart tre veckor.

Konsulatet i Lima ska träffa Villaverde

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) har suttit häktad i Peru i snart tre veckor. Nu först har UD fått besked om att konsulatet i Lima ska få träffa honom.

Angel Villaverde (MP) flög till Peru för första gången på 18 år på annandag jul. Han greps direkt på flygplatsen i Lima och har sedan dess varit häktad. Hans fru, som också är från Peru, flög från Sundsvall dagen efter och fick då reda på att hennes man gripits. Hon fick hämta ut makens bagage och tog sedan kontakt med svenska konsulatet i Lima.

Träff i häktet

Frun har anlitat en advokat i Lima och hon och advokaten har också fått träffa sin man i häktet. På Utrikesdepartementet kan man på fredagen meddela att de ska få kontakta Angel Villaverde.

Politiker gripen i Peru

– Vi har fått besked att konsulatet i Lima ska få träffa honom, säger Anna Ekberg, som är presskommunikatör på UD.

Efterlyst sedan 1995

Franska nyhetsbyrån AFP och flera peruanska medier har rapporterat om gripandet av Sundsvallspolitikern. Peruansk polis har för media uppgett att han greps på flygplatsen som misstänkt för terrorism, men vill inte lämna några ytterligare uppgifter om vad anklagelserna bottnar i. Däremot står det enligt mediauppgifter klart att Villaverde varit efterlyst allt sedan han lämnat Peru 1995.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet