Köttleverantör dömd tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till företaget som levererade hästkött istället för oxkött till ICA i Kvissleby har fått näringsförbud två gånger tidigare. I dag finns det inget fungerande kontrollsystem för butikerna att kolla upp varken sina leverantörer eller vad det är för kött.

ICA i Kvissleby har två stora leverantörer av kött, som de litar på. Det var ett mindre företag som sålde in det polska hästköttet som svensk oxfilé.

– Det här är en ny leverantör för oss och det är klart att vi borde ha varit extra uppmärksam just på Tallhöjdens kött och chark, säger Rickard Nyberg, bytikschef på ICA i Kvissleby.

Oxfilé var hästkött

Slängt benrester

Ägaren till Tallhöjden har tidigare blivit dömd till näringsförbud i två omgångar. 2002 hade han slängt 900 kilo benrester från får och lamm på ett hygge bakom sitt hus. Han hade också hanterat obesiktigat kött på ett sätt som kan ha gjort köttet otjänligt som människoföda.Tre år senare dömdes han till ytterligare tre års avstängning för överträdelse av näringsförbudet. Tallhöjdens Kött och chark har 41 betalningsanmärkningar de senaste åren och upp emot en halv miljon i skulder. Något som ICA i Kvissleby inte hade en aning om.

– Ja, det är klart att vi får skaffa en rutin, en kontrollfunktion bland nya leverantörer som gör att vi kan förebygga det här i framtiden, säger Rickard Nyberg.

Det saknas inte bara ett kontrollsystem för leverantörerna. Det är också svårt för butikerna att avgöra vilket djur köttet kommer ifrån. För även om den falska oxfilen vägde så mycket som 2,5 kilo, så skulle det kunna vara oxkött.

– Den här väger drygt 2,5 kilo och det är inget ovanligt, berättar Tommy Bylund, som är köttmästare på Ica i Kvissleby. Han visar på en färsk oxfilé som finns till försäljning i butiken. Han menar att det är inte går att se någon skillnad med blotta ögat och att det inte finns något riktigt bra kontrollsystem för butiken.

Saknar kontroll

– Det enda vi kan kolla är på referensnumret som finns på varje filé, säger Tommy Bylund. Och det stämde ju i det här fallet, även fast det var häst- istället för oxfilé.

Hur skulle ni vilja kontrollera köttet?

– Ja, det skulle vara DNA-analys då, men det är lite långsökt från butiken.

-Så idag finns iget bra sätt?

-Nej inte vad jag kan komma på, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oxfilé var hästkött

Mer i ämnet