Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antal polisanmälda bidragsbrott gällande studiemedel för utlandsstudier har minskat kraftigt hos CSN.

Kraftig minskning av fusk med studiestöd

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisanmälda bidragsbrott gällande studiemedel för utlandsstudier hos Centrala studiestödsnämnden har minskat kraftigt de senaste åren, det visar nya siffror från CSN.

Efter att CSN sett en ökad brottslighet gällande bidragsbrott gjorde man 2018 en regeländring gällande studiemedel för utlandsstudier. Detta har nu gett positivt resultat hos CSN.

– Det man gjorde var att man minskade ner storleken på de belopp som man betalade ut i studiemedel och det gjorde att bedragare och fuskare inte drogs till att använda studiestöd på samma sätt, säger Klas Elfving, pressekreterare CSN.

Trenden har vänt rejält, jämför man med år 2017 innan regeländringen skedde så har antalet polisanmälda bidragsbrott kopplade till studiemedel för utlandsstudier mer än halverats.

Även den så kallade organiserade brottsligheten gällande bidragsbrott, där flera personer varit involverade, har minskat rejält. Något som CSN uppger är både tack vare regeländringen och att de utvecklat sitt kontrollarbete.

Se klippet och hör CSN:s pressekreterare berätta om minskningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer