• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Par står åtalade misstänkta för att ha lurat CSN på över en miljon i studiemedel.

Par inför rätta – misstänks ha lurat CSN på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Två personer från Västernorrland misstänks ha lurat CSN med falska dokument som visat att de studerat vid ett universitet i Skottland. Under flera år fick de studiemedel utbetalda trots att ingen av dem läste vid universitetet.

En kvinna och hennes föredetta man ska med falska dokument ha ansökt om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden i över tre år och lurat myndigheten att de studerat vid ett universitet i Skottland, trots att ingen av dem gjorde det under den tiden.

Studerade en termin

I polisens förundersökning framgår det att kvinnan ska ha flyttat till Skottland för att gå en utbildning vid universitetet under vårterminen 2010. Hon blev då beviljad studiemedel, men fullföljde inte utbildningen. Efter det ska det dåvarande paret ha ansökt om studiemedel under flera år. När bluffen uppmärksammades hade paret fått över 500 000 kronor vardera utbetalt från CSN.

Inför vårterminen 2014 uppmärksammade en av Centrala studiestödsnämndens handläggare att kvinnans underskrift på en studieförsäkran, som man måste fylla i för att få nya studiemedel, såg underlig ut.

– Då började vi kontrollera alla hennes uppgifter mot universitetet. Det framkom då av de uppgifterna att hon inte varit där under tre-fyra års tid, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

I samband med det upptäckte CSN att även hennes dåvarande man ansökt om, och fått studiemedel utbetalt, på samma sätt som den misstänkte kvinnan.

Skickade in falska betyg

Enligt åtalet är brottet grovt eftersom de båda misstänks för att ha framställt och gett in falska resultatsammanställningar, samt skickat in falska intyg från universitetet i Skottland. Enligt förundersökningen har de även ansökt om merkostnadslån från CSN ett flertal gånger.

I en av ansökningarna om merkostnadslån skriver en av de misstänkta: ”Vi har sluttentorna i början av april och om den summan på 1820 pund inte kommer in förrän april får jag inte göra tentorna. Plus att jag söker resepengar för att komma hem i början av april efter sluttentorna.”

Under rättegången i veckan hölls ett vittnesförhör med en anställd på universitetet som vittnar om att även de betyg som kvinnan skickat in redan efter hennes studier vid universitetet 2010 ska ha varit falska.

Kvinnan hade enligt universitetet inte klarat de kurser som egentligen krävdes, men i de betyg som skickades in till Centrala studiestödsnämnden hade hon blivit godkänd i alla kurser. Hade de riktiga betygen skickats in hade kvinnan inte blivit beviljad något studielån, enligt CSN.

I polisens förundersökning framgår det av universitetet att mannen aldrig varit inskriven vid universitetet. Det framgår även att de misstänktas ekonomi ska ha varit tuff både under deras år i Sverige och i Skottland.

Mannen och kvinnan står åtalade för grovt bidragsbrott. De båda skyller på varandra och förnekar brott. Påföljden för de åtalade visar sig när domen kommer i mitten av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer