Hemvändare och lediga jobb är några faktorer bakom ökningen av bostadspriserna i Örnsköldsvik. Fastighetsmäklaren Annacarin Holmgren berättar mer i klippet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Kraftig ökning av bostadspriser i Örnsköldsvik – mäklaren: ”Pandemin drar”

Publicerad

Priserna på både villor och bostadsrätter har det senaste året ökat mer än 20 procent i Örnsköldsvik. Störst ökning var det på bostadsrätter vilket beror på nybyggnationer.

Den genomsnittliga ökningen på bostadsrätter i riket mellan april ifjol och mars i år var 8,8 procent. Samtidigt ökade villapriserna med 16,5 procent.

Ökat över 20 procent

I Örnsköldsvik var ökningen under samma period 28 respektive 25,7 procent. Förklaringarna till den stora uppgången skiljer sig dock enligt fastighetsmäklaren Annacarin Holmgren.

– Bostadsrättspriserna kan vara lite svåra att tyda eftersom man blandar nyproducerade lägenheter med begagnade i statistiken. Vi säljer väldigt mycket nyproduktion idag och då går ju priserna per automatik eftersom nyproduktion är nästan dubbelt så dyrt som begagnatmarknaden.

Prisökningen på villor ger en mer rättvis bild eftersom den statistiken inte innehåller nybyggda villor. Enligt Annacarin Holmgren är Örnsköldsvik en attraktiv kommun som i sig lockar.

Närhet till naturen och pandemin två faktorer

Uppgången förklaras också med att flera företag söker arbetskraft. Bland annat BAE Systems som efter två stora ordrar behöver anställa 250 personer.

– Sedan har vi pandemin som drar. Man vill bo lite mera spatiöst och man vill ha närheten till naturen. Huvudsaken är att man har bredbandsuppkoppling, då kan man bo var som helst. Vi har haft flera hemflyttare under vintern som har kvar sina jobb i Stockholm men som tycker att det är ett utmärkt tillfälle att flytta hit nu när de ändå sitter hemma och jobbar, säger Annacarin Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.