Foto: SVT.

De fyller ödehusen i Sollefteå med liv igen – söker nya ägare via Facebook

Publicerad

Peter Landgren och Linnea Korpi är Sollefteåbor som gärna vill se att fler flyttar in i kommunen. De letar reda på ödegårdar i kommunen som de försöker koppla ihop med nya ägare.

Intresset för att flytta ut på landet är stort just nu. Trots avfolkning så kan det vara svårt att hitta hus till salu. Peter Landgren och Linnea Korpi i Sollefteå ligger bakom en av många ödehusgrupper på Facebook.

– Vi får jättemånga meddelanden från folk som vill flytta från storstadsstressen till landsbygden. Det finns ett stort intresse och vi hoppas att husen kan få liv igen, berättar Peter och Linnea.

Följ med på en guidad tur till ödehusen och hör Peter och Linnea berätta om projektet i videon.

Sollefteå kommun har under lång tid haft en negativ befolkningsutveckling som i huvudsak beror på att det är fler som dör i kommunen än som föds. Av de som flyttar ut ur kommunen utgör nära 40 procent av det totala antalet personer mellan 20 och 29 år. Avsaknad av högskola eller universitet på pendlingsavstånd antas vara en starkt bidragande faktor, enligt kommunens bostadsförsörjningsprogram.

Källa: Sollefteå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.