Foto: TT

Kraftig tillväxt av björnstammen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Björnstammen i Västernorrland har ökat på ett överraskande sätt, det menar Jonas Kindberg som leder det Skandinaviska björnprojektet och han tror att det kan få till följd att folk blir mera rädda för björnar.

Det finns idag över 350 björnar i Västernorrland och stammen i länet har haft en överraskande utveckling de senaste åren, det framkom i samband med vargsymposiet i Vålådalen på tisdagen.

– Det verkar som om det skett en kraftig tillväxt de senaste fem-sex åren. Vi är lite överraskade, säger Jonas Kindberg som är ansvarig för det Skandinaviska björnprojektet.

Björn i villaområde

Invandring från Jämtland

Forskarna har kunnat se att något hänt i den västernorrländska populationen och Jonas Kindberg har en teori.

– Jag tror själv att det beror på att det kommit in flera reproducerande honor, vi har haft en invandring från Jämtland och sedan har man fått egna honor som reproducerar sig och då kan tillväxten gå ganska fort, konstaterar han.

Konflikter vid kusten

Björnarna har också närmat sig de områden i länet där det bor många människor.

– Det har vi förutspått, vi har en vandring mot kusten så konfliktnivåerna kan öka när de kommer in mot jordbruksområden med mera människor och risk för skador på tamdjur och grödor, säger Jonas Kindberg.

Behöver inte vara rädda

Det kommer också att bli vanligare med björnmöten när det finns björnar nära stora befolkningscentra och det kan påverka människor, tror Jonas Kindberg som menar att det framförallt är genom jakt man kan styra utvecklingen.

– Rädslan kanske ökar när man har björn som finns mycket närmare bebyggelsen, det har vi sett i andra studier. Så det gäller att förvaltningen tar hänsyn till det här och bestämmer sig för hur man vill ha det.

Samtidigt tycker inte Jonas Kindberg att västernorrlänningarna ska vara rädda för björnar.

– Generellt sett behöver man inte vara rädd för björn, men man ska ha respekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björn i villaområde

Mer i ämnet