Birger Sjöström vid ett stenblock som hamnat drygt 100 meter från detonationen. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Kraftiga sprängningar i Hattsjö upprör

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 10 den 28 juni small det rejält i Hattsjö som ligger mellan Gideå och Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun. Sprängningen kom från vindkraftbygget och chockade många.

Lantbrukaren Birger Sjöströms gård ligger vid foten av Tenndalsberget inte långt från den vindkraftspark som just nu håller på att byggas på Brattmyrliden. Han menar att det bara var tur att han var hemma den där fredagen när Falcon Renewables, det italienska företag som köpt Eons rättigheter att bygga vindkraft i området, sprängde i berget.

– Det var en våldsam smäll. En väldigt kraftig smäll som gjorde att mjölkkorna, som gick ute på bete, blev vettskrämda. Flera av korna slet sig medan andra sprang in i ladugården. Det vara bara tur att vi fanns i närheten och kunde ta hand om djuren och laga stängslen.

Inga sprängmattor

Det som förvånade Birger mest vara att sprängningen skedde på en fredag eftersom det tidigare bestämts att sprängningar ska ske på torsdagar. Han tog därför kontakt med företaget som lovade att de fortsättningsvis skulle skjuta mindre salvor och täcka sprängningarna ordentligt med sprängmattor.

– Det har vi blivit lovade men vid den senaste sprängningen som vi står i närheten av nu så fanns det absolut ingen täckning. Ungefär en timme efter sprängningen var vi framme på platsen och det fanns ingen sprängmatta så långt ögat nådde.

Sprängrester i skogen

Även skogsmarken skvallrar om att det kan vara så som Birger beskriver det. Överallt ligger splitter från detonationen. Främst små, vassa skärvor men också stora, tunga stenblock som landat drygt hundra meter från sprängplatsen. Flera stammar är splitterskadade och på många ställen ligger trädgrenar som rivits ner av tryckvågen.

– Skulle man ha använt sig av täckning så hamnar inte så här grov sten så här långt bort, säger Birger och pekar på en bjässe som har borrat sig ner i mossan.

Krav på säkrare sprängningar

Nu vill Birger att Örnsköldsviks kommun, som är tillsynsmyndighet, ska ta sitt tillförordnande på allvar och verkligen utöva tillsyn av vindkraftsbygget. Hittills känner han att han inte fått något gehör för sina klagomål.

– Sprängningarna måste gå tillväga på ett annat sätt för att de inte ska förorsaka de här skadorna på sidan om. Det är ju absolut det första kravet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.