Ortopedin i Region Västernorrland har lyckats minska kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor under 2020. Foto: SVT (arkivbild)

Kraftigt minskade kostnader för hyrläkare på ortopedin i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för hyrpersonal har minskat med upp till 35 procent på läkarsidan när det gäller ortopedin i länet.

– Det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef för ortopedin i Västernorrland.

Det är under januari till och med augusti i år som de stora utgiftsminskningarna har uppstått. På sjuksköterskesidan har kostnaderna minskat med 23,3 procent under samma period. Kostnaderna för hyrläkare har minskat med 34,5 procent.

– Det är ett långsiktigt arbete och det har inte varit lätt. Men det har varit konsekvent och vi har koncentrerat oss på några få åtgärder. Man måste tänka på vad som är det viktigaste för att folk stannar och trivs. Vad finns det för anledning att vilja vara kvar på ortopeden, säger Johan Nilsson.

Han tror inte att hyrläkare och hyrsjuksköterskor kommer att helt försvinna:

– Nä, de kommer att behövas i vissa fall. Huvudsaken man inte är beroende av dem, säger Johan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.