Härnösand kommunalråd Anderas Sjölander (S), regionstyrelsens vice ordförande Sara Nylund (S), Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C) och landshövding Berit Högman symboliserar samverkan för framtida försvarsetableringar i länet. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Kraftsamling för att locka försvarsetableringen till Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå, Härnösand, Region Västernorrland och länsstyrelsen bildar gemensam front i försvarsfrågan.

– Det här kommer avsevärt att öka chanserna, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå.

Medan det pågår en huggsexa mellan de orter som försvarsberedningen pekat ut som möjliga för en nyetablering av någon form av regemente väljer Västernorrlands intressenter att samarbeta.

Härnösand och Sollefteå har slagit sig samman och får hjälp av länsstyrelsen och regionen för att marknadsföra sig som Härnösand/Sollefteå regemente i Västernorrland.

”Starkt erbjudande”

Samarbetet presenterades på en presskonferens i residenset, med alla inblandade även två optimistiska kommunalråd.

– Det här kommer avsevärt öka chanserna till en etablering i länet, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå.

– Tillsammans har vi ett väldigt starkt erbjudande för att få ett av de två regementen som ska startas, säger Andreas Sjölander (S), kommunalråd i Härnösand.

Snabb start

Eftersom det redan finns militär närvaro i Härnösand och övnings- och skjutfält på båda orterna, skulle det gå snabbt att komma igång med verksamhet där. Enligt ett pressmeddelande skulle man kunna öka dagens kapacitet till att utbilda 250 rekryter på några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.