Inger Bergström, chef välfärdsförvaltningen Kramfors kommun

Kramfors kommun: ”Vi vill uttrycka vår medkänsla”

Publicerad

Efter det misstänkta dråpet på en sjuk kvinna i Nordingrå har Kramfors kommun fått kritik för att man inte gett familjen den hjälp de begärt. Nu frångår kommunen sin princip att aldrig kommentera enskilda fall.

Den 62-årige mannen har ägnat en stor del av sin tid åt att vårda sin fru i hemmet. Frun hade lidit av sin sjukdom under lång tid och familjen har ansökt om både hjälp i hemmet och bidrag för bostadsanpassning, men fått nej av Kramfors kommun.

– Jag tycker att vi gjort allt vi kan i det här fallet säger Inger Bergström, chef på välfärdsförvaltningen i Kramfors.

Svarar på kritiken

Inger Bergström säger att kommunen även fortsättningsvis aldrig kommer att kommentera enskilda ärenden men har ändå i det här fallet valt att ge ett uttalande på sin hemsida. Orsaken är också den kritik som framförts mot kommunen i media.

– Vi kände att vi i det här tragiska fallet ändå vill visa familjen vårt deltagande och uttrycka vår medkänsla säger hon.

Kan krävas lagändring

Kramfors kommun har gjort sina bedömningar i fallet utifrån de lagar och regler som gäller i Sverige idag, säger hon.  Ärendena har också varit uppe i Förvaltningsrätten som gjort samma bedömning som kommunen.

– Det är politikerna som sätter upp lagarna, vi har att följa dem. Tittar man generellt så finns det förstås många tillfällen för bättre samordning mellan myndigheter, det finns alltid saker att göra bättre säger Inger Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer