Kramfors kommun får stöd till att öka kommuninvånarnas digitala kompetens. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kramfors ska stärka kommuninvånarnas digitala kompetens

Publicerad

Kramfors är en av 15 kommuner som fått stöd för att öppna ett ”DigidelCenter”, en fysisk plats där kommuninvånarna ska kunna stärka sin digitala kompetens.

Digitala kontakter med myndigheter och företag väntas öka. Samtidigt är det många som inte använder internet alls i Sverige. Enligt rapporten ”Svenskarna och internet” är det mer än en miljon som sällan eller aldrig använder sig av internet. Det är på de nya DigiCentren som den gruppen ska få hjälp och stöd med digitala tjänster.

– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att se att Kramfors kommun tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen. 

Två center

I Kramfors ska ett center inrymmas i biblioteket och en enhet ska bli mobil verksamhet.

– Det här är fantastiskt roligt, nu får vi möjlighet att på allvar arbeta med digital delaktighet i vår kommun. Att man har svårt att ta sig till biblioteket ska självklart inte behöva vara ett hinder för att få hjälp och stöd med sina digitala frågor och därför satsar vi även på ett mobilt center med den nya biblioteksbussen, säger Ingrid Ohlsson, bibliotekschef i Kramfors.

En av femton kommuner

Totalt har femton av 50 kommuner som ansökt om stöd till DigiCenter fått det. De kommunerna får dela på 10,4 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.