Bilarna totalförstördes i kraschen. Den svårast skadade personen, 16-åriga Jasmine, vårdas än idag på sjukhus. Foto: RäddningstjänstenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kramforskraschen: Båda bilförarna döms till skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad
I dag dömdes de två tonåringar som körde bilarna som frontalkolliderade i Kramfors. Båda två får skyddtillsyn. Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff.

Fem ungdomar skadades allvarligt i en frontalkollision mellan två bilar i Kramfors. Händelsen som åklagaren beskriver som ett ”chickenrace”, inträffade i september förra året.

Den svårast skadade, 16-åriga Jasmine, är fortfarande medvetslös och vårdas på sjukhus.

De två tonåringar, 18 och 19 år gamla, som körde bilarna åtalades för vållande till kroppsskada och och vårdslöshet i trafik. Båda nekar till brott.

Skadestånd

Ångermanlands tingsrätt dömer de unga bilförarna till skyddstillsyn med samhällstjänst i 200 respektive 160 timmar. Den äldre av dem får det längre straffet.

Förarna döms också att betala skadestånd på totalt 190 000 kronor till de som färdades i bilarna och anhöriga till den 16-åriga flickan.

Åklagare, Jenna Sourander, yrkade på fängelsestraff för båda två, 1 år för den yngre och 1,4 års fängelse för den äldre.

– Jag anser att det är ett högt straffvärde för de här gärningarna, sedan är det ju unga och det ska beaktas, sade hon till SVT efter rättegången avslutats.

SVT söker Jenna Sourander för en kommentar.

Det var ett ”chickenrace”

Tingrätten menar att det är styrkt frontalkollisionen var en följd av ett chicken race  och att ingen av förarna försökte göra något för att undvika den. ”De har vid körningen visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv...”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Tingsrätten väljer att döma till skyddstillsyn med hänsyn till förarnas låga ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet