Tord Sandin, Sveriges Åkeriföretag Norr, ställer krav för att nå bättre villkor för plogbilsförarna. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Åkeriföretagen ställer krav på bättre villkor för plogbilsförarna i norr

Uppdaterad
Publicerad

Väghållningen på vintern är hotad – förändring krävs för att behålla plogbilarna. Det kravet kommer från Sveriges åkeriföretag norr som radar upp en lista på förbättringar för en hållbar vinterväghållning.

Överst på listan står: Sluta upphandla efter principen ”lägsta anbud vinner”.

 – Man måste väga in det här med ”fair transport”. Schyssta villkor för anställda, fordon, lagar och regler och så vidare. Det är mer viktigt än att det ska vara det billigaste jämt, säger Tord Sandin, styrelseledamot i Sveriges Åkeriföretag Norr.

Separera plogningen

En annan förbättringsåtgärd är att upphandla vinterväghållningen separat i driftområdena

– Vi skulle vilja att man bryter ut vinterväghållningen ur den stora vägunderhållet, säger Tord Sandin.

Trafikverket håller inte med

Något som Trafikverket inte håller med om:

– Vi ser inte att man skulle kunna bryta ut bara plogningen ur vinterväghållningen. Det finns andra delar som måste ingå, till exempel snöstörar, kantstolpar och mitträcke som fått skador, säger Marcus Danielsson på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.