Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Digg har tagit fram ny app för arrangörer – ska kontrollera covidbevis vid evenemang Foto: Digg press

Ny app för arrangörer har tagits fram i Sundsvall – ska kontrollera covidbevis

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första december behöver man visa upp ett covidbevis för att närvara på sammankomster och tillställningar med över 100 personer. Nu har Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, i Sundsvall tagit fram en app för arrangörer för att enkelt kontrollera att evenemangsbesökare har ett giltigt covidbevis.

Appen kan användas av vem som helst, men är till för de arrangörer som enkelt vill kontrollera att besökare för olika evenemang har ett giltigt covidbevis.

– Appen är till för att stödja arrangörerna i deras process att kontrollera att folk är vaccinerade och att de är de som faktiskt kan ha det här beviset som visas upp, säger Mats Snällm, chef för digital utveckling på DIGG.

QR-kod krävs

Kravet på att appen skall vara snabb och effektiv är något som appen möter, enligt Mats Snäll.

– Den fungerar bra och är snabb och effektiv, det gäller för besökare av evenemang att ha beviset i form av QR-kod, antingen i mobilen eller på papper, säger han.

Intresset för appen har varit stor.

– Vi har haft möten med en större mängd arrangörer som visat stor intresse för att ta del av den här offentliga lösningen, säger Mats Snäll.

I spelaren ovan kan du höra Mats Snäll berätta hur appen fungerar.

Från och med den 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om särskilda begränsningar för att minska spridningen av covid-19. De nya råden gäller allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus där somliga åtgärder mot smittspridning måste vidtas. Arrangörer kan nu också välja att alla som deltar i evenemanget ska visa vaccinationsbevis, om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar.

Om arrangörerna väljer att deltagarna inte behöver visa upp vaccinationsbevis ska istället särskilda smittskyddsåtgärder vidtas. Till exempel att sällskap kan hålla ett avstånd om minst en meter till varandra, att deltagarna ska ha anvisad sittplats och att sällskap ska bestå av max åtta personer. Samt att det ska finnas möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller ha tillgång till handsprit.

När covidpass används ska arrangören ha en skriftlig rutin för hur bevisen kontrolleras, men personer under 18 år behöver inte visa upp något bevis.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer