Foto: Thomas Sundberg, SVT

Kreativa konstruktioner till Höga Kusten

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor ska 15 inbjudna studenter från Skandinaviens ledande arkitektskolor skissa och bygga tolkningar av vindskydd till Höga Kustenleden.

Under två veckor i juni hålls nu ARKNAT, en arkitekturfestival i FriluftsByn, Höga Kusten. Syftet är att skapa fler inbjudande miljöer och utmana vårt sätt att se på arkitektur. Johanna Nordin kommer från Stockholm och studerar vid Kungliga tekniska högskolan. Hon har tidigare studerat arkitektur vid Umeå universitet och har flera gånger passerat höga kusten på väg till och från Umeå.

– Jag såg att det fanns en chans att få vara här under en kort period uppe i naturen med ett gäng andra studenter och bygga något som ska stå här ett tag. Det ska bli jättespännande att se hur vi får ihop det. Jag var sugen på utmaningen och att hänga här uppe i norr lite till, säger hon.

Till skillnad mot Johanna har hennes kamrat Jonatan Urpiala från Umeå flera gånger semestrat i Höga kusten och då främst i segelbåt i skärgården. Han tror dock inte att det behöver vara en fördel i det här sammanhanget.

– Man kanske är lite färgad. Det kan vara bra att komma hit med nya ögon och det är det som är det intressanta när det kommer folk från flera ställen.

Kommer att kännas i hela kroppen

Studenterna ska under två veckor, tillsammans med arkitekter och arbetsledare, skissa och bygga tre kreationer i trä. I år ska det främst bli tolkningar av vindskydd. Kvällarna kommer att ägnas åt seminarier och workshops som även är öppna för allmänheten.

– Arkitektur spelar roll, även ute i naturen. Genomtänkt design och funktion, utformad kring en unik omgivning, skapar en kombination mellan arkitektur och natur som jag lovar kommer vara påtaglig och förmodligen kännas i hela kroppen, säger Martin Björklund, ingenjör på Sweco Architects till HögaKusten.se.

Placeras längs led

Studenternas skapelser kommer att placeras vid Köpmanholmen Havsbad, Kulberget en bit från Höga Kustenbron och vid Södra Bergsstigen vid Skuleberget.

Festivalen är ett samarbete mellan Sweco Architects, FriluftsByn, Världsklass Örnsköldsvik, Höga Kusten Destinationsutveckling, SCA Timber och Bosch Tools.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.