Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Strand, tillfördnad anstaltschef på Viskan, berättar bland annat att Kriminalvården står inför ett läge där man kommer att behöva rekrytera mycket personal framöver. Foto: Magnus Andersson Kriminalvården / Robert Nilsson SVT

Kriminalvården på turné i Västernorrland – söker personal till Härnösand och Viskan

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården ska turnera genom Västernorrland för att informera om verksamheten i hopp om att rekrytera personal till en växande verksamhet.

Turnéns första stopp är Ånge. Kriminalvårdens trailer kommer att finnas på plats under evenemanget Kulturnatten på onsdagskvällen.

Kriminalvården står inför ett stort behov av rekrytera personal. Myndigheten ska nu besöka olika orter i Västernorrland med en trailer innehållande bland annat en exakt kopia av en fängelsecell och VR-utrustning för en rundvandring av en anstalt. 

Syftet med turnén är att locka fler att söka jobb hos Kriminalvården.

– Vi är redan en stor arbetsgivare i regionen och vi kommer att fortsätta växa. Vi behöver fler medarbetare och särskilt kriminalvårdare, säger kriminalvårdschef Radomir Sarkan i ett pressmeddelande.

Stort behov av personal

Under 2020 inkom rapporter om platsbrist på regionens  anstalter. Kriminalvården har öppnat nya anstalter. De kommer att utöka sin verksamhet ytterligare och står därmed inför ett stort behov av att rekrytera personal.

I Härnösand har kriminalvården slagit upp portarna för verksamheten i nygamla lokaler. Det gamla länsfängelsets byggnad, som stängdes 2009 har åter tagits i bruk. Anstalten i Viskan, som även den varit stängd sedan 2009, ska åter ta emot fångar. Anstalten beräknas vara öppen från 2023. 

– Vi kommer öppna för 144 nya platser och vi behöver rekrytera omkring 120 till 130 ny personal, säger Maria Strand, tillförordnad anstaltschef på Viskan. 

Se och hör mer i videon här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer