Kristen skola hotas med böter

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska och sexistiska kommentarer, oroligt, otryggt och kaos. Skolinspektionen är stark kritiska mot Kristna skolan Oasen.

Skolinspektionen besökte i januari i år Kristna skolan Oasen i Sundsvall. Deras rapport från inspektionen är nu färdigställd och innehåller stark kritik mot verksamheten vid skolan.

Rapporten inleds med konstaterandet att skolan inte åtgärdat de brister som inspektionen fann redan för fem år sedan.

Allvarliga brister

Vid den senaste inspektionen fann man allvarliga brister i skolans arbete med trygghet, studiero och arbete mot kränkande behandling. ”Från och med årskurs 4 är det i vissa klasser oroligt, otryggt och beskrivs även som kaos. Det förekornmer rasistiska och sexistiska kommentarer mellan elever. På skolenheten finns det lärare som väljer att inte ta tag i de problem som uppstår”, skriver Skolinspektionen i sin rapport.

Lösningen på skolans problem på det här området är enligt inspektionen att huvudmannen tar ett samlat grepp för att komma tillrätta med det förhållningssätt kring värdegrunden som råder.

Många fel

Skolinspektionen fann brister inom fem av sex områden som undersöktes. Förutom ovanstående fanns brister i skolans arbete med måluppfyllelse, styrning, utveckling med mera.

Skolan bedriver också undervisning i kristendom som eget ämne. Något som ogillas av Skolinspektionen.

Bristerna som uppdagats måste nu rättas till inom fem månader. Annars får skolan betala 300 000 kronor i böter.

Kritiserats tidigare

SVT Västernorrland har tidigare berättat om att skolan kritiserats för att ha visat abortkritiska filmer för eleverna och att rektorn påstått att det går att ändra sin sexualitet genom bön. Dessutom censurerades elevernas böcker i sexualkunskap och eleverna fick inte göra studiebesök på ungdomsmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.