– För det första är det narkotika. Det är väldigt tunga mediciner man går på, säger Jeårg Lindqvist, socionom på Korpbergets behandlingscenter på Svanö i Kramfors kommun.
Han har egen erfarenhet av att gå på LARO-behandling, i Uppsala och i Sundsvall. Och menar att många får behandlingen ”alldeles för lättvindligt.”
Varnar för sidomissbruk
– Det är ganska många det inte fungerar bra för och som ändå får gå i det här år ut och år in. Man börjar ta droger som inte syns på urinprov och många dricker också alkohol, menar han.
Men de det fungerar för då?
– Det är klart att det räddar livet på en del.
Efterlyser långsiktig utvärdering
Det finns ju forskning som visar på att det här fungerar bra, menar du att forskarna har fel?
– Det beror på vad man kollar på. Kollar man efter sex månaders behandling så är nästan all behandling lyckad. Det gäller ju att kolla vad som händer sedan. Så länge man inte bryter med sitt kriminella liv och sina vänner så är det ingen förbättring att hämta medicin på sjukhuset och sedan hänga på Navet, säger Jeårg Lindqvist.
(Navet är Sundsvalls busstation, reds anmärkning)
”Som att ge vin till en alkoholist”
Han berättar att han har flera vänner som går på LARO och som det gått bra för, ändå är han kritisk.
– Jag tror att de hade klarat av att sluta ändå. LARO är ett sätt för samhället att säga att man gett upp. Man ger ju inte två flaskor vin om dagen till en alkoholist som vill sluta dricka, även om man skulle hämta dem på sjukhuset.
Komplex sjukdom
Han förespråkar behandling helt utan läkemedel.
– Absolut, man ska vara klar i huvudet när man genomgår en behandling. Man måste se helheten.
– Det här är inte bara ett medicinskt problem. Narkomani och alkoholism är både känslomässig, fysisk, andlig och psykisk sjukdom som påverkar alla områden av våra liv och vi behöver behandla alla områden för att det ska ge bra resultat, säger Jeårg Lindqvist.
Vad är LARO?
LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende.
Opioider är en grupp substanser med morfinliknande verkningsmekanism. Dit hör till exempel heroin och morfin.
LARO-behandling rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. De läkemedel som ges vid behandling är bland annat metadon (flytande) eller buprenorfin (tabletter). Vilken dos patienten behöver ha bedömer läkare. Man underhållsbehandlar patienter som missbrukar.
Behandlingsutfallet förbättras om läkemedelsbehandling och psykosociala insatser kombineras. (källa: Socialstyrelsen och Region Västernorrland)