Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs ekonomireporter, Knut Kainz Rognerud, om oligarken Deripaskas inflytande i aluminiumjätten Kubal. Foto: SVT

SVT:s ekonomireporter om oligarken Deripaskas inflytande i Kubal

Uppdaterad
Publicerad

EU:s och USA:s sanktioner mot ryska företag och oligarker har ännu inte påverkat aluminiumjätten Kubal i Sundsvall, ägd av ryska Rusal, men det betyder inte att man sitter säkert. Det menar Knut Kainz Rognerud, ekonomireporter på SVT.

 – EU riktade in sig på ryska politiker och regeringstjänstemän förra veckan, men det kan bli så att man utvidgar sanktionerna till kretsen kring Putin och den ryska eliten.

Kubal är en av Sundsvalls största privata arbetsgivare med 450 anställda. På frågan vilken information de anställda fått hittills om eventuella följder av kriget svarar en av dem.

 – Vi vet ingenting. Det är ”business as usual”.

Enligt den anställde ska Kubal inte påverkas av att ryska banker uteslutits från banksystemet Swift eftersom företaget inte är kund i någon rysk bank.

Deripaskas inflytande

En av de som riskerar drabbas av sanktionerna riktade mot den ”ryska eliten” är Oleg Deripaska, tillika huvudägare i Rusals moderbolag och tillhör Putins närmaste krets.

Hans bolag hotades av sanktioner 2018, och han minskade sitt ägande i koncernern och lämna sin plats i bolagsstyrelsen för att undkomma hotet. Men fortfarande har Oleg Deripaska stort inflytande i Rusal och därmed Kubal.

 – Deripaska äger nästan 45 procent av aktierna i Rusals moderbolag, han behöver inte sitta i bolaget för att ha inflytande. Det är ändå han som bestämmer vem som ska sitta i styrelsen och hur mycket pengar som ska delas ut till aktieägarna, säger Knut Kainz Rongerud.

Kubals fackliga företrädare avböjer att medverka i intervju med hänvisning till att de inte har någon information.

SVT har sökt Kubals och Rusals presstalesmän för en kommentar, men hittills utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet