Kubalkrisen: Osäkerheten sliter på personalen

Publicerad

IF Metalls fackklubbsordförande Stefan Hultman är försiktigt optimistisk efter beskedet om en ny tidsfrist för Kubal. Men osäkerheten är inte bra för personalen menar han.

På fredagen meddelade det amerikanska finansdepartementet att sanktionerna mot Kubals ägare Rusal skjuts upp i två veckor. När sanktionerna skjutits upp tidigare har det alltid varit med en månad. Förändringen får Stefan Hultman att hoppas att den amerikanska kongressen snart ska ta upp frågan.

– Det är ju bara den amerikanske presidenten eller kongressen som kan besluta om att ta bort sanktionerna så jag är optimistisk trots allt i den här bedrövelsen, säger Stefan Hultman.

Kubal

”Det är jobbigt”

Den flera månader långa osäkerheten om företagets framtid, och därmed den egna försörjningen, börjar nu ta ut sin rätt på arbetsgolvet.

– Det är jobbigt, man mår dåligt på arbetsplatsen, säger Stefan Hultman.

Svårt att rekrytera

Osäkerheten får också till följd att fler säger upp sig. En situation som kan bli allvarlig för företaget.

– Är det nyckelpersoner som säger upp sig blir det svårt att rekrytera. Jag tror inte att någon säger upp sig från sin nuvarande anställning för att börja hos oss, konstaterar Stefan Hultman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet