IF Metalls fackklubbsordförande Stefan Hultman berättar att han kan andas ut. Foto: Ylva Holmgren / SVT

Besked från USA i grevens tid – 500 jobb räddas i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

”En tidig julklapp”, säger facket sedan den amerikanska myndigheten OFAC på onsdagen meddelade att man vill lyfta sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal. Därmed tycks nedläggningshotet mot aluminiumtillverkaren och dess 500 anställda i Sundsvall vara över.

Kubalkrisen kan vara över men den amerikanska kongressen har 30 dagar på sig att invända. Det var under onsdagskvällen som den amerikanska myndigheten OFAC rapporterade att sanktionerna kan komma att lyftas efter att de tidigare skjutits upp.

– Det känns jättebra, nu kan vi återgå till det normala igen, Stefan Hultman ordförande för IF Metall till SVT.

Kubal

Besked i sista ögonblicket

Beskedet kom i grevens tid. Till Dagens Nyheter säger näringsminister Mikael Damberg (S) att Kubal var timmar från att stänga när USAs nya inställning nådde smältverket i Sundsvall. Från svenskt håll har utrikesdepartementet och finansdepartementet varit engagerade i förhandlingar med USA. Själv har Mikael Damberg besökt Sundsvall två gånger.

– Vi har varit många som har jobbat med frågan för att få den amerikanska sidan att förstå konsekvenserna. Och när Magdalena Andersson fick möjligheten att träffa företrädare på regeringsnivå i USA visste vi att det fanns en chans, säger Mikael Damberg till DN.

Facket pustar ut

Från fackligt håll säger Stefan Hultman att man hoppats att den amerikanska kongressen snart ska ta upp frågan och komma med ett definitivt besked. Samtidigt säger han sig äntligen kunna pusta ut.

– Det känns jättebra, nu kan vi återgå till det normala igen. Tiden har varit jobbig för alla som jobbar där, och inte har kunnat veta om man har jobbet kvar eller inte. Det har ju pågått sedan april, så det är en tidig julklapp, säger han.

”Fått besked”

Tiden dessförinnan har varit påfrestande. Det osäkra läget har inneburit att kunder dragit tillbaka order samtidigt som anställda börjat se sig om efter andra jobb. Stefan Hultman säger sig ändå ha varit försiktigt optimistisk och haft sina föraningar om att det skulle sluta på ett bra sätt.

– Vi har väl fått signaler i och med att det har varit två veckors förlängning sist. När sanktionerna skjutits upp tidigare har det alltid varit med en månad. Regeringen har meddelat oss att det skulle komma ett besked, och man har hört på bakvägen att de har varit ganska nöjda, säger han.

Återgår till det normala

Krisen har länge inneburit en osäkerhet om företagets framtid, och därmed den egna försörjningen.

– Nu kan man även njuta av tiden utanför företaget. Jag har jobbet kvar och kan börja att tänka på framtiden. Vi är nu ett normalt företag igen som inte har sanktioner på sig, det blir en frihet för alla anställda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet