Näringsminister Mikael Damberg (S) planerar ett besök i Sundsvall för att diskutera krisen för Kubal, enligt vad SVT erfar. Kontakter har tagits med den amerikanska regeringen för att hitta en lösning för Kubal. Foto: SVT/TT

Kubalkrisen – regeringen agerar

Uppdaterad
Publicerad

Tidsfristen för Kubal i Sundsvall, Sveriges enda aluminiumsmältverk, löper snabbt ut. Men enligt vad SVT Västernorrland erfar har nu den svenska regeringen agerat i frågan och näringsminister Mikael Damberg planerar ett besök på plats i Sundsvall.

 Den amerikanska regeringens sanktioner mot de ryska ägarna till Kubal gör att fabriken kan tvingas stänga ner om fyra veckor, rentav ännu tidigare.

Den ryska jättekoncernen Rusal äger Kubal sedan tio år tillbaka och det är Rusals huvudägare, oligarken Oleg Deripaska, som USA vill komma åt med sina sanktioner. Deripaska har nära förbindelser med Rysslands president Putin. 

Kubal

Bricka i storpolitiskt spel

En smältverk i Sundsvall som varit igång sedan 1942 har alltså blivit en bricka i ett internationellt storpolitiskt spel, ett spel som därmed också hotar drygt 400 jobb i kommunen.

Kontakterna har varit intensiva mellan Kubal, Sundsvalls kommun och näringsdepartement, och enligt vad SVT erfar ska de första stegen i en plan som kan rädda Kubal undan stängning nu presenteras av näringsminister Mikael Damberg.

Diskussioner med USA

Diskussioner ska ha förts med företrädare för den amerikanska regeringen, men i övrigt är man förtegna på näringsdepartementet kring innehållet. Mikael Damberg uppges planera för ett besök i Sundsvall för att möta ledningen för både Kubal och Sundsvalls Kommun.

Tystnad från företaget

Från företagets håll råder fortfarande tystnad kring den akuta situationen.

Vi har sökt företrädare både på Kubal och även på Rusal i Moskva, men hittills utan framgång.  Ingen information om krisen finns heller på företagets webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet