Kubals vd Javier Navia berättar att Rusal presenterat en plan för att blidka amerikanska OFAC, Office of foreign assets control, och därigenom förhindra sanktioner mot företaget. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Kubals vd: Bollen ligger hos amerikanerna

Uppdaterad
Publicerad

Kubals vd Javier Navia fanns tillsammans med näringsminister Mikael Damberg (S) och kommunalrådet Peder Björk (S) på plats på fabriken för att informera om läget.

Javier Navia berättade under tisdagens pressträff på Kubal att de ryska ägarna Rusal har presenterat en plan för att om möjligt förhindra sanktioner mot Rusals verksamheter. Det är Rusals ägare, oligarken Oleg Deripaska, USA vill komma åt med sanktionerna som är kopplade till den påstådda ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016.

Förutom amerikanska OFAC, Office of foreign assets control, deltar även EU i förhandlingarna. OFAC har krävt att Deripaskas ägarandel minskas.

Kubal

Tacksam för hjälpen

– Rusals plan syftar till att göra Oleg Deripaskas ägarandel mindre än 50 procent. Planen har presenterats för OFAC som nu analyserar den. Så nu är det upp till OFAC om de vill gå vidare med sanktioner eller inte, säger Navia som också uttryckte sin tacksamhet till svenska regeringen och kommunen för deras stöd i denna kris som pågått sedan i våras då de första sanktionshoten kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet