Kulturen söker nya vägar

Publicerad

Scenkonstbolaget söker olika vägar att nå ut i Västernorrland. Vi följde med Patrik, Putte, Källström och Anna-Lena Wigren från Scenkonstbolaget Musik, till Ånge som är deras vänkommun i år.

Det är ingen vanlig konsertturne vi följer utan ett av många samarbeten mellan Scenkonstbolaget Musik och Ånges musikliv. Systemet med vänkommun har alla konstarterna, teater, dans och film.

– Det är ett sätt att knyta kontakter och att legitimera Scenkonstbolaget, säger Anna-Lena Wigren, producent.

Den här dagen besöker de Minervaskolan där en grupp elever har jobbat i ett kompositionsprojekt under ett halvår.

Patrik ”Putte” Källström, violinist i Kammarorkester, har bytt fracken mot skinnpaj och agerar istället kompositionsmentor åt eleverna.

De har i olika grupper skapat varsin saga med fantasifigurer, det handlar om allt från rumpnissar till drakar.

– Det är en tjej, en alv, som är ute och dansar på en äng. Sen så kommer Gollum och man hör att han är elak, berättar Cazandra Lund, elev.

Putte lyssnar på elevernas berättelser och tolkar om dem till musik. Resultatet ska Nordiska Kammarorkestern spela vid en konsert i Ånge senare i vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittnytt granskar Kulturen

Mer i ämnet