Anna Sundberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik, berättar att före sommaren kan det komma en beslut om nybyggnation av ett kulturhus på gamla busstationstomten. Foto: Fredrik Forsgren

Kulturhus allt närmare – efter 83 år

Publicerad

Ända sedan 1935 har det funnits tankar om ett kulturhus i Örnsköldsvik. I slutet av januari presenterades en utredning som ska ligga till grund för ett beslut. Och det kan tas redan före sommaren.

Frågan om Örnsköldsvik ska ha ett särskilt kulturhus har alltså stötts och blötts i en hel mansålder. Vad är det som talar för att det blir av nu?

– Utredningen har ju visat att det finns ett behov, både hos kulturutövarna i vår kommun men också om man ser det i ett tillväxtperspektiv skulle det här vara rätt riktning för Örnsköldsvik, säger Anna Sundberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon berättar att hon fått höra många åsikter och synpunkter om inte minst behovet av ett kulturhus den senaste tiden.

– Mestadels har det varit positivt men också några som tyckt ”behöver vi verkligen ett kulturhus i centrala delarna av stan?”.

Alla får tycka till

Fler åsikter och synpunkter är välkomna. Fram till den 14 februari, på onsdag, har allmänheten möjlighet att höra av sig med inspel på kommunens hemsida.

Vem som ska bygga huset, hur det ska finansieras och se ut är ännu inte klart. Men man har skissat på en byggnad på 8000 kvadratmeter till en kostnad av 300 miljoner kronor. Kulturhusutredningen pekar ut gamla busstationstomten som en lämplig plats.

Det finns även tankar på att bygga studentrum och lägenheter i anslutning till kulturhuset och med den planerade utbyggnaden av Paradisets simbassänger kommer det att bli knökfullt på dagens ganska intetsägande parkeringsyta.

Beslut före sommaren

Den 31 mars ska ärendet upp i kultur- och fritidsnämnden och då ska det finnas ett eller flera färdiga förslag att ta beslut om. Går allt som Anna Sundberg hoppas kan fullmäktige klubba ett beslut i maj eller juni.

När byggnationerna i så fall kan påbörjas och huset invigas återstår att se.

– Absolut tidigast skulle vi kunna ha ett kulturhus 2021 men det är nog mer önsketänkande, alla sådana här stora saker tar ju väldigt lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.