Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fruktat kvalster upptäckt hos biodlare i Undrom

Uppdaterad
Publicerad

Varroa kvalster har drabbat bin i Österforse biodlareförening.
– Det är väldigt tråkigt, vårt område har varit befriade tidigare, säger Britt Norling, ordförande i Österforse Biodlareförening.

Det är hemma hos Britt Norling i Grillom som man gjort upptäckten. Kvalstret, som heter Varroa, finns i hela världen och är något som de flesta biodlare har erfarenhet av. Det är mellan två och tre millimeter stort och sätter sig på biet. Det gör att bisamhället försvagas och blir mottagligt för sjukdomar, dessutom försämras biets förmåga att föröka sig.

Sprids lätt

– Vi vet inte hur vi har fått det, men det finns ju runt omkring oss och sen tidigare vet jag att det finns i Sundsvall och Örnsköldsvik, säger Britt Norling.

Britt Norling berättar att bin max flyttar några kilometer per år, och förmodligen är största boven människan, som tar med sig kvalstret.

Svårt att bli av med

Och när väl kvalstren flyttat in är det svårt att bli av med dem, i stort sett omöjligt enligt Britt Norling. Och om inga åtgärder görs dör tillslut bisamhället ut

– Det är i stort sett något som alla andra biodlare lever med, man får se till så man håller det i schack. Det man gör är att plocka bort drönarceller och så kan man till exempel använda myrsyra, säger Britt Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter