Kan 23.000 tunnor med kvicksilver på havsbotten inspirera till konst? Ja, i vart fall i Tove Gullikssons fall. Nu ställer hon ut i Svartviks gamla industrimområdet söder om Sundsvall. Foto: Sara Carlzén SVT

Kvicksilvertunnorna på botten av Sundsvallsbukten blir konst

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger 23 000 gifttunnor i havet utanför Sundsvall. Nu lyfter konstnären Tove Gulliksson ämnet genom en utställning i Svartviks gallerigarage.

Konstnärer brukar helst överlämna till betraktaren att tolka deras konstverk. Så är inte fallet i det här verket av Tove Gulliksson.

– Det är inte tolkningsbart utan mera en skriva på näsan konst, säger hon.

Dumpade gifttunnor

Lokal miljöfråga

Verket bygger på hårda fakta, det vi vet om gifttunnorna i bukten. Tove Gulliksson brinner för klimat och miljöfrågorna.

– Det finns så många viktiga miljöfrågor, men de flesta handlar om sånt som händer långt bort, men jag tycker det är intressant att se vad som finns lokalt för oss också.

Se hennes arbete och hör henne berätta här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet