Foto: Johan Nilsson, TT

Kvinna dog i snön efter sjukresa – Taxibolagets chefer grillas i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Vilket ansvar har egentligen cheferna i ett taxibolag för att resenären vid en sjukresa kommer fram på ett tryggt sätt. I fallet med den Kramforskvinna som omkom efter en sjukresa menar åklagaren att cheferna brustit i sitt ansvar.

Under onsdagen fortsatte rättegången i Ångermanlands tingsrätt där taxichauffören, platschefen på taxibolaget och taxibolagets ordförande står åtalade för framkallande av fara för annan.

Under rättegången har chauffören vittnat om att han erbjöd kvinnan hjälp vid två tillfällen, bägge gångerna avböjde hon detta. Han menade under sitt vittnesmål att kunden alltid har rätt och att han inte kunnat tvinga henne. Han menade också att hon verkade pigg.

Dörr till dörr

Enligt de avtal som finns ska sjukresor ske ”från dörr till dörr”. Frågan är då om det är som åklagaren påstår att platschefen brustit i sitt utbildningsansvar gentemot chaufförerna och om ordföranden i taxibolaget brustit i sitt ansvar genom att inte kontrollera att platschefen utfört sitt arbete. Både platschefen och ordföranden nekar till brott.

Platschefen uppger att han informerat

När platschefen på torsdagsförmiddagen tog plats i vittnesbåset fick han många frågor om utbildning och ansvar.

Kravet att man ska lämna och hämta vid port eller entré, är självklart i taxiverksamheten menade han. Om kunden nekar till att man ska följa med har man ett dilemma. Då får man stanna kvar och se till att kunden kommer in i porten. Han vidhöll också att han att informerat om avtalet på ett möte.

Åklagaren påpekade att han under tidigare förhör uppgett att det inte fanns något speciellt att informera om rörande avtalet 2015.

Inga skrivna regler

Flera yrkesverksamma i branschen vittnade också om att det är självklart att en chaufför ska se till att resenären kommer in i sitt hem. Men när situationen att resenären nekar hjälp dyker upp blir det lite luddigare.

De flesta vittnen ansåg att man ska sitta kvar i bilen och kontrollera detta. Men det finns inga tydliga regler skrivna kring hur man ska göra.

– Även om kunden säger nej, måste jag tänka till om kunden ser ut att klara sig själv. Då står jag kvar och väntar oavsett om det är sjukresa eller vanlig taxiresa. Jag måste alltid vänta tills kunden kommer in, sa ett vittne.

Rättegången fortsätter under eftermiddagen, direktrapporteringen hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.