Kvinnorna uppges ha vilselett Arbetsförmedlingens anställda genom att lämna oriktiga uppgifter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kvinnor i 60-årsåldern döms för grovt bedrägeri – fuskade med lönebidrag

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor i en kulturförening i Sundsvall döms för grovt bedrägeri.

Kvinnorna lyckades få över en halv miljon kronor i lönebidrag efter att ha lämnat felaktiga uppgifter till Arbetsförmedlingen.

Kvinnorna döms för grovt bedrägeri efter att ha fuskat med lönebidrag. Kvinnorna, som är i 60-årsåldern, uppgav till Arbetsförmedlingen att ena kvinnan hade en anställning hos en kulturförening fastän hon i själva verket jobbade i en idrottsförening.

Samhällstjänst 160 timmar

Kvinnorna döms nu till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar. Kvinnorna förekommer inte sedan innan i belastningsregistret och enligt åklagaren finns det inte någon förhöjd risk för återfall i brott och därför bedöms det som lämpligt med samhällstjänst.

Över en halv miljon kronor har betalats ut felaktigt under en treårsperiod och nu ska kvinnorna tillsammans betala skadestånd till Arbetsförmedlingen med 607 477 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.