Andreas Sundström, kyrkoherde i Sköns församling, tycker att årets kyrkoval är extra spännande. Hör honom i klippet. Foto: Javier Abalo Aguilar

Efter rekordvalet 2017 – Sköns kyrkoherde hoppas på ännu ett starkt deltagande i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

I Sköns församling, som har Sveriges yngsta präster, hoppas man att söndagens val kommer engagera ett stort valdeltagande. 

– Det är en av de största demokratiska händelserna vi har inom kyrkan, så det är jättespännande att se vad det blir resultat, säger Andreas Sundström, kyrkoherde i Sköns församling. 

Andreas Sundström menar att årets val blir speciellt efter den ansträngda tiden som varit. 

Kyrkovalet Västernorrland 2021

– Det har varit ganska mycket intresse för valet. Sen är det pandemiläge, frågor om hur vi har planerat för kyrkovalet, för det har inte varit som vanligt så att säga. Så vi får se hur det går, men jag hoppas att det blir ett bättre deltagande än förra valet, säger han.

Valdeltagandet 2017 mättes till 19,08 procent vilket var det högsta valdeltagandet i procent sedan 1934 och det högsta någonsin i antalet röster.

– Vi har sett statistiskt att det går upp och ned genom åren, men förra kyrkovalet var ett “toppval” och jag hoppas förstås att det ska utvecklas åt samma håll. Ju fler som engagerar sig desto bättre fungerar Svenska kyrkan som demokratisk organisation, säger Andreas Sundström.

Klicka på videon för att höra Andreas Sundström berätta om kyrkans roll i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet Västernorrland 2021

Mer i ämnet