Lagbrott mot dom gamla

Uppdaterad
Publicerad

Personal och anhöriga vittnar om stress och oro på det stora äldreboendet Lindgården i Sundsvall. På boendet begås lagbrott mot de gamla.

Lagbrotten handlar om beviljade stödinsatser som inte kan utföras. Enligt personalen handlar det om tidsbrist.

– Det har inte fungerat tidigare och kommer inte att fungera nu när vi blir ännu färre. Det är helt kört, säger Leif Sjödin som är undersköterska på Lindgården.

Lagbrott vardagsmat

Det handlar om gåträning, rehabilitering eller utflykter som inte utförs. Enligt rutinerna ska personalen skriva avvikelserapporter när man prioriterar bort insatser som inte utförs. Men också rapportskrivandet prioriteras bort av tidsbrist, säger personalen. Informationen om brister når inte uppåt i organisationen.

– Så är det. De högre cheferna borde kanske jobba på golvet ett tag så de förstår vad som händer i verksamheten. Dom som bor här är beviljade stöd i olika former som vi helt enkelt inte att uppfylla med den personalstyrka vi är idag.

SVT: Men det är ju ett brott mot lagen?

– Ja men det är inte vårt utan kommunens och beslutsfattarnas ansvar. Om de vill att vi ska kunna utföra de beviljade stödinsatserna får man dra ner på insatserna och bara göra det allra viktigaste som mediciner och mat. Vi går mot ett läge där alla kanske inte får komma upp eller duscha på morgonen säger Leif Sjödin.

Okänt för politikerna

För Malin Larsson (S) som är socialnämndens ordförande är uppgifterna om lagbrott på Lindgården okänt. Han säger sig inte ha fått några sådana rapporter.

– Men om det är korrekt är det kanske personalen som behöver se över sina arbetssätt. Om andra äldreboende kan leva upp till kraven borde också Lindgården kunna göra det, säger hon.

Lindgården är ett av kommunen stora äldreboenden med ett sparbeting på 1,5 tjänster per avdelning. Stig Engström är anhörig och orolig. Hans hanstru insjuknade för tre år sedan och han besöker henne på boendet fem till sex timmar varje dag. Han vittnar om en vardag på boendet som präglas av stress.

– Det som oroar mig mest är hur det blir för dom som inte har anhöriga som kan komma och hjälpa till. Vi anhöriga avlastar och gör en insats som faktiskt har betydelse, säger han.

”Hellre skattehöjning”

Stig Engström menar att kommunen borde prioritera de gamla. Han ser hellre en skattehöjning än ytterligare nedskärningar.

Det har också förekommit en diskussion i Sundsvall om socialförvaltningen är underfinansierad och att underskotten är en följd av att anslaget är för litet i förhållande till verksamheten. Den linjen drevs bland annat av förre moderaten och socialnämndsordföranden Else Ammor. Kommunens anslag till vård och omsorg är idag 2,3 miljarder. Där ingår bland annat räddningstjänsten. I somras beslutade socialnämnden i sin handlingsplan sig för att skära bort 175 miljoner.

”Ska inte drabba brukarna”

Malin Larsson (S) vänder sig dock mot beskrivningen att socialförvaltningen får för lite pengar.

– Den debatten har vi gått till botten med och jämförelser med andra kommuner visar tydligt att så inte är fallet. Det finns tillräckligt med resurser och frågan handlar snarare om att använda dessa på ett effektivt sätt. Jag förstår att våra förslag väcker reaktioner och oro men jag är övertygad om att vi kan nå balans i budgeten på ett sätt som inte drabbar våra brukare. Och det är ändå de som vi finns till för, säger Malin Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.