Hör lagman Robert Schött om oron för utvecklingen på Sundsvalls tingrätt – fler mål och samtidigt besparingskrav.

Lagman i Sundsvalls tingsrätt: ”Nu börjar vi gå på knäna”

Publicerad

Medan regeringen satsar på polis och åklagare ska det sparas på domstolar. Det här drabbar både Ångermanlands och Sundsvalls tingsrätt, där arbetsbelastningen länge varit hög.

– Det är väldigt märkligt att det satsas på polis och åklagare, men man lämnar domstolarna därhän, säger Lena Wahlgren, myndighetschef på Ångermanlands tingsrätt.

På Ångermanlands tingsrätt ligger fler mål och väntar på att bli avgjorda jämfört med motsvarande tid förra året. Fler mål kommer alltså in än antalet mål som blir avgjorda.

– Vi redan har fått ställa in utsatta förhandlingar på grund av för stor arbetsbelastning, konstaterar Lena Wahlgren.

”Förhandlingar kan ställas in”

Sundsvalls tingsrätt tillhör de tingsrätter i landet där antalet mål ökat mest senaste året. Besparingskraven från Domstolsverket på 0,5 procent av 2019 års anslag och en ökad tillströmning av mål tvingar fram en prioritering av vilka mål som avgörs först.

-Det kan innebära att vi måste börja ställa in förhandlingar. Det betyder att målsägande och tilltalade får vänta, det blir sämre kvalitet för att man minns inte på samma sätt efter ett par år om man ska upp i rätten då. Förtroendet för domstolen kan vara i fara om vi fortsätter en sådan här utveckling, säger Robert Schött.

Risk för personalbrist

De brottsmål som kan komma att läggas på hög är vardagsbrottslighet.

– Mindre allvarliga brott, men för den enskilde nog så allvarligt. Det är otroligt viktigt att vi kan få snurr på alla mål, säger Robert Schött.

Nu söker Sundsvalls tingsrätt en ny rådman. Med ökad arbetsbelastning och utan ökade resurser kan det bli svårt att hitta sökande till utannonserade tjänster, menar han.

– Det är också faran. Att vi både får fler mål och färre som kommer att vilja arbeta i Sveriges domstolar. Det är en utveckling som jag absolut inte vill uppleva, säger Robert Schött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.