Läkare skrev ut tusentals narkotikaklassade tabletter och kapslar – apotekspersonal slog larm. Foto: TT

Läkare i Ångermanland skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel – apotekspersonal slog larm

Uppdaterad
Publicerad
En läkare i Ångermanland skrev ut narkotikaklassade läkemedel flera gånger högre än maxdosen per dygn. Läkaren kritiseras nu av IVO, Inspektionen för vård av omsorg, för att ha brustit i sin yrkesutövning.

Anmälan till IVO gjordes av apotekspersonal som hade uppmärksammat att samma kund hade hämtat ut över 4 000 kapslar av narkotiska läkemedel under sju månader. IVO:s granskning visade senare att omfattningen har möjliggjort en överkonsumtion och dygnsförbrukning som flera gånger översteg högsta rekommenderade dygnsdoser.

Pressad av patient

Det handlar om tre patienter där läkaren skrivit ut stora mängder av narkotikaklassade läkemedel. En patient fick utskrivet över 2 000 kapslar av det kraftigt smärtstillande och beroendeframkallande preparatet Oxynorm under tre månader. Det innebär 19 kapslar mer än maxdosen per dygn, som är 8 kapslar.

Den kritiserade läkaren medger att ha skrivit ut för stora mängder av läkemedlet och menar att orsaken dels är svårigheter med ett nytt IT-system och dels att hen känt sig pressad av patienten.

Kritik på flera punkter

En annan patient fick två recept på samma dag, sammanlagt 800 tabletter, av det beroendeframkallande läkemedlet Citodon vilket möjliggjorde en förbrukning om 11 tabletter per dygn under den angivna perioden, 5 tabletter mer än ordinerad dygnsdos.

Läkaren skriver i sitt yttrande till IVO att hen av olika anledningar kan ha glömt att makulera ett av recepten.

I det tredje fallet anser läkaren att förskrivningen varit behövd och  adekvat.

IVO kritiserar även journalföringen, som de anser är bristfällig och saknar väsentliga uppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer