Lämnade ettåring ensam – föräldrar åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den ettåriga flicka som lämnades ensam i en varm lägenhet i Bergsåker utanför Sundsvall åtalas nu.

Det var vid en husrannsakan som polisen gick in i en lägenhet i Bergsåker utanför Sundsvall för drygt två år sedan. I lägenheten hittade poliserna en liten flicka.

– När jag öppnar dörren till det här lilla rummet, då är det en värmeexplosion och den här stanken blir än värre. Luften är alldeles tjock här inne. Det är alldeles kolsvart, det är ett litet rum och längst in i hörnet så står det en spjälsäng. Jag går snabbt in i rummet och river ner filten som täcker fönstret för att få in lite ljus och jag böjer mig över den här spjälsängen. Då ser jag, i botten på spjälsängen, det finns inga sängkläder eller så, utan det ligger bara en hög med filtar och på dem ligger det en liten flicka. En liten späd, uppskattningsvis 1-årig flicka, berättade polisen Tobias Lundberg för Sveriges radios Kaliber i P1 efter händelsen.

Greps för stöld

Föräldrarna hade gripits för stölder på Statoilmacken i Bredsand utanför Sundsvall. I bilen fanns, förutom föräldrarna, deras tvååriga barn. När sedan socialtjänsten anländer får man veta att det också finns en ettårig flicka i familjen. Socialtjänsten hade kännedom om familjen eftersom den lilla flickan varit omhändertagen en kort period men återlämnats till föräldrarna några månader innan.

Letade stöldgods

När förundersökningsledaren tre timmar senare fattar beslut om en husrannsakan i lägenheten är motivet att söka ytterligare stöldgods. Men det som möter poliserna är istället barnskrik och ett medtaget litet flickebarn.

– När jag håller henne märker jag att det är fullt med spyflugor som sitter på blöjan, berättade Tobias Lundberg.

Oklart hur länge

Hur länge barnet varit ensam i lägenheten är oklart. Tiden mellan gripandet och husrannsakan är tre timmar men flickan kan ha varit ensam betydligt längre.

Åtalas

Föräldrarna, 25 respektive 30 år gamla, åtalas nu för framkallande av fara för annan. De åtalas också för djurplågeri eftersom de även lämnade familjens hund i lägenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet