Foto: Peter Nässén, SVT

Sveriges nationella fritidsbåtsmuseum till Härnösand

Publicerad

15 båtar fraktas under torsdagen till Sveriges nationella fritidsbåtsmuséum som kommer att hålla till i Härnösand. Arbetet pågår för fullt och muséet planeras att öppnas till sommaren.

Under torsdagen kommer fyra transporter av sammanlagt 15 fritidsbåtar att tas till Härnösand. Det är Statens Maritima Museer (SMM) som har bestämt att flytta landets enda nationella museum med fritidsbåtar från Stockholm till Härnösand.

De första fyra fritidsbåtarna har under förmiddagen kommit till ett lager där de ska få ligga i väntan på att museibyggnaden ska bli klar. Representanter från bland annat länsmuseet Murberget, kommunen och en formgivare ska fundera ut vilka delar som ska finnas i museet.

Äventyr med Lunkentuss

Det ska bland annat finnas en äventyrsdel där besökarna ska få se världsomseglingsbåten Lunkentuss från Sundsvall. Vid öppningen är det tänkt att allmänheten även ska få lära sig om fritidsbåtens historia.

Öppnas till sommaren

Redan till veckan ska de första båtarna flyttas in i museets lokaler sedan ska utställningarna byggas kring båtarna.

Lokala segelsällskap, Flottans män, Sjöräddningen och båtlivsföreningar har också varit med i förberedelserna inför öppningen. Om allt går som det ska slås portarna till båtmuseet upp den 1 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lunkentuss

Mer i ämnet