Visa alla (3)
Visa alla (3)

Lunkentuss blir museiföremål

Publicerad

På lördag öppnas portarna till det som kan bli båtfolkets eldorado: Fritidsbåtmuseet i Härnösand. Det innebär att världsomseglaren Lunkentuss äntligen ställs ut till allmänt beskådande.

Det har gått 55 år sedan två unga sundsvallsbor Dag Ekholm och Gunnar Dahlberg seglade Lunkentuss runt världshaven. I stället för att skrotas, har den gamla kosterbåten renoverats i hopp om att Sundsvalls museum skulle ta den under sina vingars beskydd. Så blev det inte.

Turerna har varit många och debatten infekterad, men det ordnade sig till sist. Lunkentuss tar nu plats bland andra fritidsbåtar i museet som öppnar lördag 1 juli.

”Kärleken till havet”

Utställningen i gamla tobaksfabriken i Härnösand ska handla om ”kärleken till havet, om båtarna och dess ägare”, skriver museet i ett pressmeddelande.

Fritidsbåtmuseet är ett samarbete mellan Länsmuseet i Västernorrland och Sjöhistoriska museet.

– Härnösand som gammal sjöfartsstad och med sin starka fritidsbåtskultur är en naturlig plats för ett maritimt musem, säger Hans-Lennart Olsson, chef på Sjöhistoriska Museet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lunkentuss

Mer i ämnet