Foto: Ylva Holmgren, SVT

”Landstinget är ingen korrupt organisation”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget är ingen korrupt organisation. Med de orden inledde regionrådet Erik Lövgren (S) presskonferensen om den senaste tidens turbulens i landstinget.

Vid presskonferensen inledde Erik Lövgren (S) med att presentera ett tre-punktsprogram för att komma till rätta med den avtalscirkus som återgetts i media under de senaste dagarna, men det var ett hårt trängt regionråd som svarade på medias frågor.

Avtalet brottsligt?

Han kom bland annat med beskedet att tremiljonersavtalet med tidigare personaldirektören granskas av jurister i syfte att utreda om det ens är lagligt.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det som blivit känt under de senaste dagarna är ett kvalificerat skit, men landstinget i Västernorrland är inte korrupt, säger Lövgren.

Landstinget granskar sig själv

De enskilda avtal som träffats av landstinget kommer nu att gås igenom av landstingets revision. Från moderaterna har det dock förts fram ett krav på att revisionen ska vara oberoende och göras av utomstående.

– Det är rimligt att vi använder landstingets egen organisation att genomföra granskningen, menar Erik Lövgren.

Beslut om granskning i dag

Vid pressträffen meddelade också landstingsledningen att delegationsordningen ska styras upp så att rätt beslut fattas av rätt personer. Internkontrollen ska också skärpas upp.

På en direkt fråga förnekar Erik Lövgren att han känner till uppgifterna att en kärleksaffär skulle ha legat bakom det uppseendeväckande avtalet som tecknades med tidigare personaldirektören Lena Thelin. Avtalet kommer som SVT Västernorrland tidigare berättat att kostat landstinget tre miljoner kronor.

Inte försökt reda ut

Några ansträngningar att reda ut hur avtalet kom till stånd har emellertid inte gjorts från landstingsledningens sida.

Erik Lövgren har vare sig ställt några frågor eller försökt komma i kontakt med de båda huvudpersonerna kring avtalet, Lena Thelin och förre landstingsdirektören Anders L Johansson.

”Osund chefskultur”

Erik Lövgren uppger dock att landstinget Västernorrland har en osund chefskultur.

– Organisationen har 6 000 anställda och det är hårt arbetande människor. Organisationen fungerar bra men chefskulturen har i vissa stycken varit osund, säger Lövgren.

På frågan om avtalet kan vara olagligt säger han att det granskas av landstingets jurister.

Dubbla anställningar

Frågetecknen kring tidigare sjukhusdirektören Margareta Berglund-Rödén och hennes avtal ska också redas ut. Frågan är hur hon kunnat vara affärsområdeschef på ett privat företag samtidigt som hon varit anställd av landstinget.

Vidare har hon själv tecknat ett avtal med verksamhetschefen på sin egen klinik, ortopedkliniken, som innebär att han har fått ett års reaktivieringstid att använda efter eget önskemål med bibehållen lön från det han fyller 64 år. I praktiken ett fallskärmsavtal.

Rödén granskas

Jan-Olov Häggström (S), landstingsstyrelsens vice ordförande, kommenterar uppgifterna så här:

– Om den här informationen stämmer så är det unikt. Det här blir en fråga som förvaltningen får granska, säger Häggström.

Frågan är också om Margareta Berglund-Rödén fått sin bisyssla som affärsområdeschef i det privata bolaget godkänd. Enligt Jan-Olov Häggström ska den vara godkänd av hennes klinikchef, dvs samma chef som hon själv gav en reaktiveringstid på år, men något dokumentation på detta har inte redovisats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet