Många kan få vänta länge på en ny elbil. Tillverkarna hänger inte med i den stora efterfrågan. Foto: TT

Länets kommuner dåliga på miljöbilar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunorganisationernas egna bilar utgörs allt mer av miljöbilar. Men i Västernorrland är trenden vikande i fem av sju kommuner.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffror från organisationen Miljöfordon Sverige över andelen kommunägda miljöbilar. I många kommuner, stora som små, har andelen ökat kraftigt under perioden 2014–2017 och ligger som mest på 85 procent, i Stockholm. 

Helt fossilfria

– Många kommuner arbetar hårt med att få till en fossiloberoende bilpark redan till 2020, tio år före regeringens och riksdagens mål. För ett antal år sedan handlade det framför allt om att kommunerna skulle nå en viss nivå miljöbilar. Nu ligger fokus i stället på att bli helt fossilfri, säger Pernilla Hansson på Miljöfordon Sverige till Nyhetsbyrån Siren.

Val 2018 Timrå

Men i Västernorrland går det bakåt. I Timrå har andelen minskat från drygt 31 procent 2014 till endast 7 procent i fjol. Även i Kramfors är minskningen betydlig, från 46 procent till 25. Även Örnsköldsvik, Sollefteå och Ånge backar.

I Sundsvall har dock andelen miljöbilar ökat med 11 procent, till 52, och i Härnösand med 5 till 32 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet