Ebba Andersson från Sollefteå är skidtalangen som springer 3000 meter på JEM.

Skidåkare tävlar på junior-EM i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Ebba Andersson från Sollefteå kom trea på JVM på skidor i vintras. Nu har hon blivit uttagen att springa 3000 meter på junior-EM i friidrott i Eskilstuna 16-19 juli.

– Det känns jätteroligt och jag är väldigt tacksam att jag får den här chansen, säger Ebba Andersson.

Hon kommer som enda svenska att representera Sverige på 3000 meter och eftersom hon hade klarat kvalgränsen är hon inte förvånad att hon blev uttagen.

Ebba Andersson

Bra med tävlingsrutin

– Det betyder ju inte automatiskt att man kommer med i truppen bara för att man klarar kvalgränsen, men jag visste att chansen var stor.

För Ebba Andersson är det skidorna som kommer i första hand och hon tror att det kan vara utvecklande för henne som längdåkare att få vara med på junior-EM.

– Jag är inte van att springa på friidrottstävlingar precis. För mig är det utvecklande bara att få vara med på ett mästerskap och tävla och få tävlingsrutin, menar hon.

Några medaljchanser tror hon kanske inte på, men för Ebba Andersson är taktiken inför JEM och 3000 meter glasklar.

Vill bli allra bäst

– Jag kommer att göra mitt bästa och springa så bra jag kan den dagen.

Efter mästerskapet väntar mer träning inför vintersäsongen och skidsatsningen för Ebba Andersson. Hon ska på två skidläger med barmarksträning.

– Kommande säsong är det junior-VM som gäller, men sedan vill jag fortsätta att utvecklas och så småningom vill jag bli allra bäst, slår den 17-årige talangen fast. Men tillägger försiktigt.

– Fast det är ju väldigt långt borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebba Andersson

Mer i ämnet