Redan i dag avtar kylan och till helgen blir det mildare även längst upp i norr. Foto: TT

Mössa på – kylan håller i sig

Publicerad

Den som längtar efter lite vårvärme och takdropp får fortsätta längta. Ett vädersystem från nordost har parkerat sig över stora delar av Sverige. Lokalt kan det bli –25 grader i Västernorrland.

De senaste dagarna har vädret i Västernorrland präglats av låga temperaturer och höga moln.

– Kylan ser ut att att hålla i sig länge, över hela nästa vecka. Det har nu kommit in ett högtryck från nordost, Finland och Ryssland, som ger minusgrader ända ner i Skåne, berättar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Tidigare under vintern har lågtryck kommit in från sydväst och dumpat snö över oss men nu är det torrare och kallare väder som gäller. Även om det kan falla lite snö ur de höga moln som kommer att dominera de närmaste dagarna.

Kalla nätter

– Lokalt kan det spricka upp och då blir det kalla nätter, ner mot 20–25 minusgrader. Annars blir det generellt 10–15 grader kallt under dagarna så nu är det riktig vinter. Det blir inget tjockt, grått molntäcke utan solen kommer att lysa igenom så det bli i alla fall ljusa dagar, säger Tomasdottir.

Med början redan under fredagen kommer vinden sakta att öka med nordostliga vindar.

– Det innebär att det kommer att bli blåsigt längs med Norrlandskusten, i inlandet däremot blir vindarna svaga.

Från att ha varit relativt mild och nederbördsrik ändrar vintern nu karaktär. Temperaturerna blir något lägre än normalt, i Västernorrland är medeltemperaturen –9 grader i februari, och nederbörden blir liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.