Det lilla tornet fick lyftas för att underlätta renoveringsarbetet. Foto: Ylva Holmgren/SVT.

Långsele kyrka renoveras – står taklös

Uppdaterad
Publicerad

Den 190 år gamla kyrkan i Långsele genomgår just nu sin mest omfattande renovering hittills. Detta efter att man vid en inventering hittat rötskador i kyrktornet.

Långsele kyrka är uppförd i gråsten med putsad fasad i nyklassicistisk stil. Kyrkan började byggas 1815 och stod färdig 1827 – praktfull och redo för invigning.

– Det är nu 190 år sedan bjälkarna sattes upp, förr eller senare får man ett renoveringsbehov, säger Sune Allansson, kyrkogårdsföreståndare vid Långsele, Graninge och Helgums pastorat.

Långsele kyrka. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sedan invigningen har det varit lite pillgöra – man har bland annat målat om kyrkan, renoverat plåttak och målat om kyrktaket. Dessutom installerade man centralvärme 1927, men detta är alltså den största renoveringen hittills.

Röta och en kostnad på två och en halv miljoner

Under 2013 inledde stiftet en inventering där man upptäckte att kyrktornet hade rötskador.

– Ja, vi hittade röta i tornet som samlats av fukt, vilket gör att vi måste renovera, säger Sune Allansson.

Nu har toppen av tornet lyfts för att underlätta renoveringsarbetet – ett arbete som beräknas kosta två och en halv miljoner kronor.

Ska kika närmare på det lilla tornet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Det är osäkert om det lilla tornet (se bild ovanför) är rötskadat. Man ska nu kika närmare på det för att se om det eventuellt behöver renoveras.

Förseningar

Församlingen inledde renoveringen i början på maj och räknade med att vara klara någon gång vid mitten av augusti. Men redan efter dagens ansträningar kan man konstatera att det blir förseningar med arbetet.

– Vi räknade med att renovera fyra bärande bjälkar, istället blir det tio, så den nya förhoppningen är att vi är färdiga med arbetet mot slutet av augusti eller början av september, säger Sune Allansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.