Foto: SVT

Långt från målen – bara 70 procent av hushållen har tillgång till fiber

Uppdaterad
Publicerad
34 miljoner kronor till länet i statligt stöd för att utöka bredbandsnäten. Men det hjälper föga menar Göran Sörell, vd på SevaNet som är verksamt i fyra kommuner i Västernorrland.
– Det kommer inte räcka på långa vägar, säger han.

Idag finns det ett samarbete mellan stadsnäten i Västernorrland för att öka utbyggnaden av fiber i länet, detta för att nå bredbandsmålen till 2025. De företag som samarbetar är Servanet, Kramfors Mediateknik, Sollefteå Stadsnät och Övik Energi. 

Västernorrland fick i februari 34 miljoner kronor i stöd av Post- och telestyrelsen för att bygga ut bredbanden i glesbefolkade områden. Bidraget tas emot med öppna armar men får också kritik från bolagen som ska utföra arbetet.

Att nå målen kommer att bli svårt. Det menar Göran Sörell som är vd på Servanet, ett bolag som är verksamt i södra och mellersta Norrland – bland annat i Härnösand, Timrå, Ånge och Sundsvall.

Göran Sörell är vd på Servanet. Foto: Privat

– Vi är såklart tacksamma och det är jättevälkommet men det kommer inte räcka på långa vägar, det kommer krävas mycket mer, säger han.

”Regelverket hindrar oss”

Ny statistik från Post- och telestyrelsen visar att 70 procent av hushållen i Västernorrland har tillgång till fiberbredband. Det är emellertid en ökning av med nästan fem procentenheter jämfört med förra årets mätning.

I Kramfors har knappt 51 procent av hushållen tillgång till fiber och det är för dåligt menar företagen som också kritiserar det nuvarande regelverket.

– Kommunerna har stått för en stor del av utbyggnaden i Västernorrland. Men dagens regelverk hindrar oss från att samverka över kommungränserna. Om vi får till en ändring så kan vi samarbeta mer och på så sätt bli effektivare även i bredbandsutbyggnaden, säger Göran Sörell.

Såhär ser det ut i din kommun

Visa

Kommun                             Hushåll                  Arbetsställen

Härnösand                             69,98%                   65,55%

Kramfors                                50,89%                   47,08%

Sollefteå                                 63,04%                   58,60%

Sundsvall                               79,44%                   71,39%

Timrå                                       75,49%                    67,61%

Ånge                                        65,82%                    61,59%

Örnsköldsvik                           63,69%                   59,73%

Västernorrlands län:           70,40%                  63,82%

Källa: Post- och telestyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer