För länsbor i åldern 18-69 år och som inte tillhör någon riskgrupp inleds vaccinationen i april. Foto: Mikael Fritzon, TT

Länsborna får elektroniskt vaccinationskort

Publicerad

För att hindra smittspridning och att personer insjuknar och dör i covid-19 är det regionens mål att så många invånare som möjligt ska vaccinera sig. Nu införs ett nytt system för tidbokning och journalföring.

Regionens vaccinationsplan, som beskriver hur vaccination mot covid‐19 ska genomföras i länet, är nu klar. De som tillhör prioriterade grupper blir i de flesta fall vaccinerade på sin hälsocentral eller där de bor. Vaccinationen av dessa grupper har inletts.

Övriga, som inte är i riskgrupper, i åldern 18 – 69 år beräknas börja vaccineras i slutet av april. När vaccinationen startar beror på respektive kommuns behov och förutsättningar.

Coronaviruset i Västernorrland

Nytt system

Länets invånare kommer att få ett elektroniskt vaccinationskort, detta finns i det nya systemet ”Mitt vaccin”. Systemet innehåller funktioner för tidbokning, hälsodeklaration, registrering samt en automatisk överföring av information till det nationella vaccinationsregistret.

– För att kunna säkra kvalitet och patientsäkerhet samt ge invånarna ett ordnat införande i större skala så ser vi fram emot att kunna registrera i det nya systemet. I ”Mitt vaccin” kan vi tryggt boka och följa upp dos två som ges efter tre veckor med Pfizer/Biontechs vaccin, som är det första vi fått, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare för covid-19 i Region Västernorrland till regionens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet