Nu upphör eldningsförbud på egen tomt. Foto: Henrik Holmberg /TT

Länsstyrelsen lättar på eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västernorrland ger nu klartecken för att grilla och elda på i förväg iordningställda grillplatser från och med klockan 12.00 på fredag.

Det råder emellertid fortfarande förbud mot att grilla med engångsgrillar, och SMHI har fortfarande en varning för risk för skogsbränder utfärdad.

– Brandrisken är fortfarande hög i länet, säger Nils-Erik Gärdin, tf länsråd.

Man uppmanar därför folk att ta det varligt när man är ute, och att man måste ta ansvar för det man hittar på i skog och mark.

Ger klartecken

Det har sedan den 2 juni rått strikt eldningsförbud i Västernorrland. Eldning har endast varit tillåten på trädgårdsgrillar på egen tomt under förutsättning att tomten är kortklippt och ligger långt ifrån skog. Men nu ger länsstyrelsen alltså klartecken åt att grilla och elda, men endast på i förväg iordningställda grillplatser. Med iordningställda grillplatser menas grillplatser byggda av betong, sten eller liknande.

–  Grillen måste vara upphöjd från marken så att värmen inte går ner i marken, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.